28 Ağustos 2015 Cuma

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esaslarını Belirliyor

Artık Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin De Bir Standardı Olacak

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, iş kazalarını önleyebilmek amacıyla kamu ve özel tüm paydaşlarıyla işbirliği yaparak gerekli çalışma ve iyileştirme faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor.

Bakanlık, dış cephe iş iskelelerinin Güvenlik şartlarına uyulmamasından dolayı yaşanan iş kazalarını önleyebilmek için "Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları"nı belirledi ve aynı zamanda da rehber niteliğinde bir kitap hazırladı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'nin talimatıyla yayımlanan ve 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe giren "Ahşap, Çelik ve Alüminyum Alaşım Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ" kapsamında başlatılan "Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları"nı belirleyecek olan çalışma, Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü tarafından neticelendirildi.

Konuyu değerlendiren Mesleki Hizmetler Genel Müdürü Selami Merdin, "Geçici olarak inşa edilip kullanılan, hem çalışanların hem de çevre güvenliği açısından önem taşıyan ahşap dış cephe iş iskelelerinin, güvenli ve amacına uygun bir şekilde inşa edilmesi, kullanılması ve sökülmesine kadar olan süreç içerisinde, ihtiyaç duyulan tasarım kriterleri, hesap metotları ve standartlar belirlenmiştir." dedi.

Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları"nın yayımlanması ile başta ruhsat vermeye yetkili İdareler olmak üzere proje müelliflerinden Yapı denetçilerine kadar tüm Yapı sektörünün hizmetine sunulmasıyla önemli bir mevzuat açığı giderilecek. Bunun yanı sıra bu çalışmanın ülkemiz ahşap endüstrisine yol gösterici bir nitelikte olacağı ve üretime, istihdama, kalkınmaya katkı sağlayacağı da değerlendiriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ayrıca iş sağlığı ve güvenliği konusunda paydaşları olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ile birlikte yürüttüğü çalışmalar neticesinde; ahşap dış cephe iş iskelelerine ilişkin belirlenen usul ve esaslar standart olarak ta düzenlenmiş olup, yakın zamanda TSE tarafından yayımlanacak.

01 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe giren "Ahşap, Çelik ve Alüminyum Alaşım Ön Yapımlı Bileşenlerden Oluşan Dış Cephe İş İskelelerine Dair Tebliğ" ile:

Bina inşaatlarında kullanılacak dış cephe iş iskelelerinin statik hesap ve detay çizimlerinin proje müellifince yapılması ve Yapı Ruhsatı alma aşamasında diğer statik projelerle birlikte idaresine sunulması öngörülmüş olup; böylelikle dış cephe iş iskelelerinin uygulama ve söküm dâhil tüm aşamalarının yüklenici, şantiye şefi, ruhsat vermeye yetkili İdare ve Yapı Denetim kuruluşunca izlenebilmesi ve denetlenebilmesine olanak sağlanmıştır.

Aynı tebliğ ile Ülkemiz genelinde yaygın uygulama alanı olan ahşap malzemeden teşkil edilen dış cephe iş iskelelerinin kullanımına 13.50 metrenin altındaki yükseklikler için müsaade edilmiştir.

Ülkemizde endüstriyel ormancılığın yeterince gelişmemiş olmasının ve doğal yapı elemanlarından olan ahşabın hayatımızda yeteri kadar yer almamasının temel nedeni;  bu yapı elemanlarının tasarım ve uygulama kılavuzları ile yönetmeliklerinin düzenlenmemiş olmasıdır. Bakanlık tarafından hazırlanmış olan Ahşap Dış Cephe İş İskelelerinin Tasarım Usul ve Esasları Rehber kitapçığı ile büyük bir mevzuat açığı daha kapatılmıştır.

Yorumlar

Diğer Haberler

Tamtur pırlanta yüzük almak isteyenler baksın! İnza Pırlanta fiyat listesi 28 Mart 2024!
Kadınların en çok tercih ettiği yüzükler arasında yer alan tamtur yüzüklerin fiyatları araştırılıyor. İnza Pırlanta'da tamtur yüzün ne kadar? İnza Pırlanta tamtur ve yarımtur fiyat listesi 28 Mart 2024...
İzmir'in yeni metro hattına bakanlıktan onay!
Karabağlar-Gaziemir metrosu için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan onay çıktı. İşte söz konusu metro hattı ile ilgili merak edilen detaylar...
1935'te konut sahiplerinden alınan eksik ve fazla vergilere çözüm getirilmiş!
1935 yılında bina vergilerinin artırılması gündeme gelmiş. Alınan vergilere göre binaların değerinin artırılmamasına karar verilmiş. 
Nefes Çengelköy satışta! Peşin ödemelerde indirim fırsatıyla oturuma hazır 2+1 ve 4+1 daireler!
Nefes Çengelköy projesinde konut satışları devam ediyor. Peşin ödemelerde indirim fırsatının sunulduğu projede, 2+1 ve 4+1 dubleks daireler oturuma hazır durumda. Peki Nefes Çengelköy'de konut fiyatları ne kadar? 
1940'ta Kadıköy'ün imar sorunu: İskeleden Altıyol ağzına kadar geniş asfalt bir cadde inşa edilecek
1940 yılında, Kadıköy'de İskeleden Altıyol ağzına kadar geniş asfalt bir cadde inşa edilecek. Bunun için bir çok dükkan ve ev istimlak edilmiş.