13 Temmuz 2020 Pazartesi

Kanal İstanbul’un çevresinde inşa edilecek yeni şehrin uygulama imar planları onaylandı. Katar Emiri’nin annesi Şeyha Moza’nın Baklalı’nın satın aldığı 44 dönümlük tarla, turizm ve ticaret alanına çevrildi. 



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında çılgın proje olarak açıkladığı Kanal İstanbul projesine yönelik tartışmalar devam ederken, çevresinde inşa edilecek yeni şehir için imar çalışmaları da sürüyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yedi etaptan oluşan 1/5000'lik Nazım ve 1/1000 Uygulama İmar Planı hazırlıyor. Sözcü'den İsmail Şahin'in haberine göre; projenin ilk üç etabından oluşan ve Arnavutköy ile Başakşehir ilçelerini kapsayan planlar bakanlık tarafından 2 Temmuz'da itiraz süreci için askıya çıkarıldı. Katar Emiri'nin annesinin Kanal İstanbul güzergahındaki gayrimenkul yatırımının akıbeti de planların onaylanması ile ortaya çıktı.

Plana göre, turizm + ticaret alanlarında iş, alışveriş ve yönetim merkezi, otel, motel, ofis, büro, lokanta, çarşı, çok katlı mağazalar, banka ve finans kurumları yapılabilecek. Bu işlevler bir arada olabileceği gibi ayrı bloklar halinde de projelendirilebilecek.

İSTERSE AVM DE YAPABİLECEK

Çevre ve Şehirlik Bakanlığı'nın hazırladığı yeni planlarda Katar Emiri'nin annesinin şirketinin satın aldığı arazi de yapılaşmaya açıldı.

Turizm + ticaret alanı olarak olarak belirlenen 44 dönüm büyüklüğündeki arazide emsale dahil 22 bin metrekare inşaat yapılabilecek. Yüksekliği en çok zemin + iki kat ile sınırlandırılan arazinin tamamında turistik yapılar yapılırsa, iki bodrum katı iskan edilebilecek. Toplam emsal inşaat alanının en çok yüzde 30’u ticaret alanı olarak kullanılabilecek. 

ARAZİNİN DEĞERİ BEŞE KATLANDI

Gayrimenkul değerleme uzmanları, Triple M Gayrimenkul'ün alım yaptığı tarihte bölgede metrekare birim fiyatının 300 TL seviyesinde olduğunu belirterek arazinin 12-13 milyon TL bedelle satın alınmış olabileceğine dikkat çekti. 

Arazinin şu anki değerinin 20-25 milyon TL civarında olduğuna vurgu yapan uzmanlar, yeni imar planlarının yürürlüğe girmesinden sonra arazinin değerinin minimum 5 kat artabileceğine, bölgenin gelişimine göre bu miktarının daha da yükselebileceğine dikkat çekti.

SAĞLIK TURİZMİ İÇİN PLANLANDI

Katar emirinin annesi Şeyha Moza'nın ortağı olduğu şirketinin arazi satın aldığı bölge, yeni şehir planlarında sağlık turizmi için planlandı. 

Ulusal ve uluslararası ölçekte hizmet verecek ve tüm ihtisas dallarını bünyesinde bulunduracak hastanenin bulunduğu bölge, fakülte ve yüksekokullar, araştırma ve geliştirme birimleri, sağlıklı yaşam ve rehabilitasyon merkezi, uzmanlaşmış sağlık köyleri (alzheimer-fizik tedavi vb.) yaşlı bakım evi gibi tesislere de ev sahipliği yapacak. 

Bu alanların çevresinde ise İstanbul'a sağlık sorunları sebebiyle gelen hasta ve hasta yakınlarının konaklamasını  ve ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri oteller ve alışveriş alanları bulunacak. Katar Emiri'nin arazisi de bu alanda. 

ŞİRKET KURMUŞTU

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el-Sani’nin annesi Şeyha Moza bint Nasır el-Missned, 8 Kasım 2018'de 100 bin TL sermaye ile Triple M Gayrimenkul Turizm Ticaret Anonim Şirketi'ni kurmuştu.

Şirket kurulduktan 1.5 ay sonra Kanal İstanbul güzergahında bulunan 44 bin 702 metrekare araziyi satın aldı. Arazi, imar planlarında ‘tarla’ olarak belirtiliyordu.  

Depremde Kanal İstanbul'un Marmara ağzı 9-10 şiddetinde etkilenecek!

Kanal İstanbul güzergahındaki konutlara kat sınırı!

Yorumlar

Diğer Haberler

Aralık 2025 kira artış oranı hesaplama!
Aralık ayı kira artış oranı, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) yılın onuncu enflasyon verilerini açıklamasıyla belli oldu. Kirası 20 bin TL olan kiracı bu ay yüzde 35,91’lik zam yaparak 27 bin 182 TL ödeyecek.
Moon Kabaoğlu’nda yüzde 30 peşinat ve 12 ay 0 faizle! Yeni proje!
Teslimleri 2026 yılının Aralık ayında gerçekleştirilecek olan Moon Kabaoğlu projesinde yer alan konutlar için yüzde 30 peşinat ödendiğinde kalan tutar için 12 ay 0 faiz imkanı sağlanıyor. 
Gayrimenkul sektöründe veri artık bir lüks değil zorunluluk!
GYODER Başkanı Neşecan Çekici yaptığı açıklamada 633 milyar dolarlık küresel emlak pazarından daha fazla pay alınabilmesi için verinin kritik önem taşıdığını belirtti.
Selçuk Outlet Park Mayıs 2026'da açılıyor!
İzmir - Aydın Otoyolu üzerinde yükselen Selçuk Outlet Park 2026 yılının Mayıs ayında açılıyor. Söz konusu AVM, 25 bin metrekare kiralanabilir alana sahip.
Konkordato talep eden İshakoğlu Gıda İnşaat’a 1 yıl kesin mühlet verildi!
Gebze Asliye Ticaret Mahkemesi, İshakoğlu Gıda Nakliye ve İnşaat Sanayi ve Dış Ticaret Ltd. Şti. hakkında  1 yıl süreyle kesin mühlet verdi.